Bambus tøj

Bæredygtigt bambustøj

Det grønne guld – bambus tøj – som er en af jordens mest bæredygtige ressourcer, forbindes typisk med pandaernes favorit spise, men det er især også blevet populært for produktion af bæredygtigt tøj. Det fantastiske ved bambus er, at til sammenligning med bomuld, så kræver det ikke store mængder af vand, pesticider eller særlig meget arbejdskraft. Det er bæredygtigt.

Det lyder meget godt alt sammen, men inden du vælger at skifte hele garderoben ud med tøj af bambus, skal du være opmærksom på følgende.

Kina er hovedsædet for bambus – det er her der gror mest, og det er uvist om hvorvidt der bliver gjort brug af ufine midler for at øge produktionen. Derfor er det vigtigt at du vælger dit tøj med omhu ved at kigge efter certificeringer.

Egenskaber

BÆREDYGTIGT
ÅNDBAR
BLØD
ANTIBAKTERIEL
VELEGNET TIL SENSITIV HUD
ALLERGIVENLIG

Hvordan laves bambus tøj?

Step 1: Høst bambussen

Bambustømmerne modner typisk mindst 4 år, før de høstes

Årsagen til at de ikke skal have pesticider skyldes at bambus faktisk er slægtet til græs og gror naturligt i mange dele i verden. Derfor er ’græsset’ immun overfor insekter og sygdomme.

Der foretages et rent ved høsten, så bambusstammen nemmere gror – faktisk kan nogle af arterne gro op til 1 meter om dagen. Et typisk bambus opstår på cirka 3 år.

Derefter skal bambussen transporteres til produktionen, hvorefter det hakkes i mere ’spiselige’ og håndterbare stykker.

Step 2: Lægge i blød

Bambussen er stadig helt hård som vi kender den, derfor skal materialet blødgøres.

De fleste fabrikker benytter sig af miljøvenlig proces, men der er også eksempler på hvor der (desværre) bliver gjort brug af en kemisk metode for at udstrække cellulosen.

Det er ikke så farligt som det lyder, når ordet ”kemisk” indgår. Du skal bare – helst – gå efter tøj der er GOTS mærket. Så bliver væsken der bruges nemlig så vidt muligt miljøvenligt og det er jo at foretrække. Bambusmaterialet er nu gået fra en hård bambusstok til en masse.

Den omtalte væske er i et lukket system, således det bliver genbrugt igen og igen, og på den måde beskadiger den kemiske metode så lidt som muligt. Derved undgås det at processen efterlader trælse miljøskadelige spor – det gør det ikke!

Ved dette step er det også her der er mulighed for at tillægge en farve.

Step 3: Forarbejdning af massen

Massen er våd og skal drænes og presses. Her genbruges væsken til at blødgøre.

Ved ’tørringen’ dannes der et pergament (ligesom et ark) som er nemt at transportere videre til sidste step.

Step 4: Fra bambusark til fibre

De helt tørre ’ark’ spinnes til bambusfibre, som er det bambus især, er kendt for. Et blødt materiale der i hvert fald, hvis ikke mere, er dobbelt så blødt som bomuld.

Nu er det så til systuen om hvorvidt det bliver til et par flotte bambussokker eller en lækker t-shirt.

Bambus tøj er primært fra Asien

Den største eksportør er Kina. Faktisk kaldes Anji Country, som ligger i Kina, kendt for ”Bambus by”. Det meste bambus gror i Asien, Nordamerika, Sydamerika og Afrika.

Bambussen har evner til at gro i ethvert miljø. Bambus kategoriers ikke som en plante men slægter sig til græs.

Sjove fakta om bambus

• Bambus-materialet er det bedste for mennesker der har allergi. På grund af den antibakterielle egenskab så mindsker det risikoen for allergi.

• Sportsudøvere elsker bambus tekstil på grund af åndbarheden og fugtabsorberende egenskaber.

• Der findes ca. 1500 forskellige arter af bambus

• I familie med græs (poaceae).

• Bambus er et afgørende element i balancen mellem ilt og kuldioxid i atmosfæren. En lille skov med bambus frigiver 35% mere oxygen end tilsvarende træ.